maanantai 9. marraskuuta 2015

HDO:n opiskelijana Valmassa

Hei blogin lukijat!


Tutkintoja edeltävä koulutus on kokenut suuria muutoksia lähiaikoina, kun tutkintorakenne uudistettiin. Eräs Helsingin Diakoniaopiston opiskelija kirjoitti tästä uudistuneesta kokonaisuudesta (VALMA) ja opiskelusta meillä HDO:lla. Koska teksti oli niin hyvä, päätimme julkaista sen täällä opiskelijablogissa. Toivon mukaan siitä on teille muillekin opiskelijoille hyötyä!


Terveisin,
pedagoginen valmentaja Noora


HDO:n opiskelijana VALMA:ssa


Olen Helsingin Diakoniaopiston Valma-opiskelija, hauska tutustua! VALMA-kouluuts on  ammatilliseen peruskoulutukseen ja työelämään valmentavaa ja kuntouttavaa koulutusta, niinsanottua tutkintoja edeltävää koulutusta. Meillä täällä HDO:lla opiskelee noin 140 Valmalaista. Hakijoita oli opettajani kertoman mukaan tänä vuonna yli 600 VALMA-koulutuksiin.


Tämä koulutus, jota käyn, on tarkoitettu opiskelijoille, jotka ovat olleet pitkään poissa työelämästä tai joilla ei ole ammatillista koulutusta, ja jotka tarvitsevat tukea opiskeluun tai työelämään siirtymiseen. Koulutuksen tavoitteena on vahvistaa oppilaan elämänhallintaa, vuorovaikutustaitoja, ja opiskelu- ja työelämätaitoja, sekä kartoittaa opiskelijan työ- ja kouluttautumisvalmiuksia. Tavoitteena on myös tukea opiskelijan kokonaiselämäntilannetta ja tulevaisuuden suunnittelua yhteistyössä opiskelijan ja hänen verkostonsa kanssa. VALMA-koulutuksessa opiskelija saa runsaasti yksilöllistä ohjausta, ja koulutus sopii myös erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille. 


Meidän ryhmässämme on aikuisia opiskelijoita. Lisäksi HDO:lla on VALMA-ryhmiä lisäksi maahanmuuttajille sekä nuorille.


Opiskelu kestää vuoden, eli kaksi lukukautta (n. 60 osaamispistettä), ja opiskelu on päätoimista. Itse opiskelen nyt toista lukukautta, tosin aloitin opiskeluni vuoden alussa OIVA-ryhmässä (valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus 1), joka yhdistyi nyt syyslukukauden alusta ammattistarttien, maahanmuuttajien ammatilliseen peruskoulutukseen valmistavien koulutusten (MAVA), ja kotitalousopetuksen kanssa VALMA:ksi (ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus), jolloin kaikkien näiden erilaisten opintolinjojen opetussuunnitelmat yhtenäistettiin.


Opiskelu VALMA:ssa ei eroa käytännössä juurikaan OIVA:sta. OIVA oli työelämäpainotteinen ryhmä, ja niin on myös tämä VALMA-ryhmä, jossa opiskelen. Työelämäpainotteisuus tarkoittaa sitä, että meillä on pidempi työharjoittelu, joka oli OIVA:ssa kestoltaan 10 vk, ja nyt VALMA:ssa 8 vk. Itse valitsin työelämäpainotteisen koulutuksen, koska koin sen itselleni haastavammaksi. Työharjoittelun aikanakin olemme yhden päivän viikosta koulussa.


Koulussa opiskelemme sekä ihan perinteisiä kouluaineita kuten matematiikkaa, äidinkieltä, kieliä (englantia ja ruotsia), viestintää, tietotekniikkaa, yhteiskuntaoppia, kuvaamataitoa ja liikuntaa, että sellaisia aiheita kuin arjen hallinta, itsetuntemus, ja erityisesti opiskelu- ja työelämävalmiudet, sekä koulutus- ja työelämätieto. Opiskeluun kuuluvat myös tutustumiskäynnit erilaisiin työpaikkoihin, joilla tapaamme eri alojen työntekijöitä heidän omissa työympäristöissään, sekä joitakin vierailuja toisiin oppilaitoksiin. Tutustumme myös erilaisiin vapaa-ajanviettopaikkoihin ja –mahdollisuuksiin retkien ja lähiympäristöön suuntautuvien kävelylenkkien muodossa.


VALMA-opinnot on pääsääntöisesti tarkoitettu opiskelijoille, joilla ei vielä ole 2. asteen tutkintoa. VALMA-koulutukseen voi hakea suoraankin, mutta etusijalla ovat sellaiset hakijat, jotka tarvitsevat erityistä tukea tai ohjausta opiskeluun. Tällöin lähettävänä tahona voi toimia esim. hakijan hoitokontakti tai sosiaaliohjaaja. Lisäksi nuorten kohdalla hakijoissa voi olla niitä jotka eivät kevään yhteishaussa saaneet opiskelupaikkaa tai jotka haluavat lisävuoden selvittääkseen, mikä ala tuntuisi itselle parhaimmalta.


Jokainen opiskelija haastatellaan, ja edellä mainittujen seikkojen lisäksi arvioidaan sitä, että hakijalla on edellytykset suoriutua opinnoista, ja että opiskelut ovat oikea-aikaiset hakijan elämäntilanteeseen nähden. Jokaiselle oppilaalle tehdään henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOPS), ja opiskelija saa tarvittaessa kahdenkeskistä keskusteluaikaa ryhmänohjaajan kanssa. Opintosuunnitelmaa voidaan myös tarvittaessa tarkistaa ja muokata opiskelijan elämäntilanteen mukaan. 


Ryhmässämme on vain n.12 oppilasta, joten jokainen meistä saa tarvitsemansa tuen ja ohjauksen. Luokassamme on hyvä yhteishenki, ja suvaitsemme hyvin toistemme erilaisuuden, vaikka olemme tulleet tänne opiskelemaan hyvinkin erilaisista lähtökohdista. Opiskelumotivaatio on hyvä, koska useimmilla meistä on takanamme vaikeampi elämänvaihe. Koulutehtävät eivät ole vaikeita, haastavia kylläkin, mutta niihin saa kaiken tarvitsemansa avun. Ryhmäämme on myös siunattu ammattikorkeakoulusta työharjoittelussa olevalla sosionomiopiskelijalla, joka auttaa meitä käytännön asioissa ja työharjoittelupaikkojen haussa, sekä sopii ryhmälle työpaikkavierailuja, joiden suhteen myös toiveitamme kuunnellaan.


Hyvää syksyä, terkuin T